Året som gått

2007

Detta året gick fort. Jag kommer ihåg när jag var liten och mamma alltid sa att det känns som om varje år går fortare och fortare. Jag förstog ingenting av vad hon sa. Med ett barns förstånd tänkte jag hur det kunde komma säg för alla år har lika många dagar och timmar och minuter. Jag försökte klura och tänka men det gick inte för alla år är lika långa och det är de fortfarande. Men idag förstår jag vad min mamma menade - det var inte längesedan det var nyårshelg och det är det nu igen.

Ett litet bokslut av året som gått:

Rubrikerna i tidningarna har slagits om att skriva om Schulmans blogg och klimatförändringarna. Vi lever i en väldigt konstig värld. I Sverige är det viktigt att vara med i Facebook och i andra länder är det viktigt att kunna få rent vatten varje dag.

Personligen har allt varit bara bra med mig. Har ett bra jobb, inkomst, någonstans att bo i, mat varje dag, kläder i överflöd och en underbar man som står ut med mig. Iår firade vi att det var 30 år sedan vi träffade varandra. Tänk vad fort tiden går..."she was only sixteen..."

Alla våra tre barn har det bara varit bra med. Den yngsta tog studenten så nu är hon också vuxen och skall klara sig själv på livets krogiga stig. Hitills har det gått bra och det skulle förvåna mig mycket om det inte går bra för henne i fortsättningen också. Den äldsta dottern studerar för fullt och iår har hon varit mest utomlands och studerat. Men allt har gått bra för henne och hon har lärt sig mycket. Sonen jobbar och sliter mellan varven när han inte umgås med sin familj och vänner. Annars älskar han att spela Xbox och vara ute och fiska. Han drömmer om att flytta till ett eget hus för han har kommit på att man kan inte spela hög musik i en lägenhet, hi,hi,hiii.

Många var det som föddes och dog detta år. Våra bekanta och kompisar har slutat att föda barn så det blir inte så mycket sådant längre. Den enda som fått barn är min brorsdotter som fick en underbart söt liten flicka. Inga begravningar var vi på men en mosters man, en morbrors fru och fasters man dog av min mans släktingar. Det känns lite konstigt att man kommit i den åldern då man känner flera som dör varje år än som föds. Men det är ju en sak som är säker här i livet och det är att vi alla en dag skall dö. Tröstande ord på en nyårsafton...

Allmänt har mitt liv varit helt underbart detta året. Eftersom barnen blivit stora så har jag och min älskade fått mera tid för varandra och för oss själva. Men har man skött om barn i 25 års tid så är man värd att bara få tänka på sig själv resten av livet. Vi har nog aldrig varit ute och ätit så mycket god mat som iår. Vi har rest lite småresor till Köbehamn, Göteborg och Åland. Strosat runt i Stockholm med omnejder och ätiti gott. Uppe i Norrland hann vi vara hela sju veckor i år, helt underbart. Jag skall inte klaga på någonting för jag har det för djävligt bra om man jämför med resten av jordens befolkning. Jag lever i lyx och överflöd av både materiella ting och kärlek och ömhet.

Jag har lite nyårslöften men de behåller jag för mig själv som jag alltid har gjort. Jag tror nämligen inte att de går att hålla om man talar om dem för någon.

GOTT NYTT ÅR!!!


Nyårsafton 2007

Idag är det sista dagen på detta året. Dagen började med en frukostbuffe och lite snöfall på de gröna gräsmattorna. Allt smälte dock bort allteftersom det föll ner.

image73

Sonen ringde och frågade om någon kunde skjutsa honom iväg till havet för han ville fiska. Vi förstog inte riktigt frågan för det var blåsigt och det snöade ute och klockan var bara halv nio. Vi ringde upp honom efter en stund men då var de redan fem stycken som skulle iväg och fiska så det hade löst sig med bilskjutsen. Undrar om de fryser mycket där de står i sina flytringar i havet och fiskar för nöjets skull.

Vi åkte iväg och handlade en stor magnumflaska äppelcider och räksmörgåsar och åkte sedan till svärföräldrarna och firade lite nyår med dom. De blev glada för den lilla uppvaktningen.

Nu skall jag packa väskan och åka till jobbet snart. En cateringfirma kommer med ostbricka till oss som jobbar. Jag får ta en hallondricka ur kylen till det. Champagnen får inte jag vara med och dela på ikväll men jag önskar er alla ett gott slut och ett GOTT NYTT ÅR !

image74

Efter-jobbet-mys

Det blev en varm och skön bastu med en iskall öl till. Kroppen mådde jättebra för att inte tala om själen. Efter bastun hade min man bryggt en kopp kaffe till mig, han börjar lära sig det att man måste ha en kopp saunakahvi efter bastun. Han har ingen förståelse för att man kan dricka något varmt efter bastun.
Efter en stund så har min dotters kille gjort en stor smarrig skål med fruktsallad - Mmmm vad gott det var!image72

Söndag 071230

Snart har jag jobbat färdigt för idag. Jag får gå hem om ungefär 45 minuter. Det har varit en lång dag - det har inte hänt något speciellt och jag har bara svarat i telefonen ca 7 gånger under hela dagen. Tittade på Madicken filmen på tv. Jag blir nog aldrig för gammal för att titta på Astrid Lindgrens filmer. Tittade också på första avsnittet på August på tv 1, somnade lite för den var lite seg. Har suttit och surfat runt på nätet efter ditten och datten.

När jag kommer hem skall jag sätta mig i en varm bastu och bara njuta av stunden. Hoppas min älskade har en öl kvar till mig...han köpte en egen julklapp till sig  själv - en ölpump från OBH Nordica som man kan ladda med 5-liters ölfat som man köper på Systembolaget. Han har varit ledig alla dagar och då kunnat ta en öl eller två varje dag och fem liter räcker inte långt har jag märkt, flera tomma 5-litrar har jag sett :-)

Imorgon är årets sista dag och då skall jag vara på jobbet 18.30 och jobba hela nyårsnatten.

Lördag 071229

Kom hem imorse och skulle bara sova en liten stund men klockan var halv ett när jag vaknade. Och döm om min förvåning när jag tittade  bredvid mig och såg min älskade ligga där och snarka för fullt. Undrar hur länge man kan sova? Han skyllde på att han legat uppe halva natten och läst Stieg Larssons bok.
Vi åkte iväg till ASKO vid Kungens Kurva för att handla men när vi kom dit fanns det ingen ASKO där längre. De hade stängt för gott och hänvisade oss till Länna men dit hade vi ingen lust att åka. Tänkte åka till Ikea men det var alldeles för mycket folk så det blev inget shoppande.
Vi åkte till Coop Forum och handlade lite till oss och lite till min mans föräldrar. Vi åkte förbi med det vi handlat hos dom och de blev så glada att vi tagit oss tid att handla åt dom.
Väl hemma så somnade jag som vanligt med en kaffemugg i handen. Hitills har jag alltid vaknat till och lagt ifrån mig muggen men en vacker dag kommer jag säkert att somna så jag välter hela muggen varmt kaffe på mig. Undrar om man kan lida av sömnsjuka eller om det är brist på sol? Eller kan det möjligtvis vara brist på sömn?
Nu skall jag gå och sova för imorgon ringer väckarklockan 05.45 och jag skall vara på jobbet 07.30. Kanske roar jag mig med att ringa och väcka någon imorgonbitti och säga "Godmorgon"!

Lediga klämdagar - vad är det?

Jobbade natten till igår och har jobbat nu inatt. Igår sov jag mest hela dagen. Det var helt underbart skönt att åka hem igår vid halv sju på morgonen då resten av befolkningen låg hemma och sov. Ingen trängsel på Centralen och sittplats på tåget fick jag. Jag inhandlade färsk bröd från Pressbyrån till resten av familjen och la det tillsammans med alla gratistidningarna på köksbordet när jag kom hem. Jag åt lite frukost och gick och lade mig. Klockan hann bli tolv innan jag vakande. Jag gick upp då men var trött resten av dagen och somnade så fort jag satte mig ner för att läsa eller fika...
Om en timme får jag åka hem och sova igen. Tänk att det kan vara så skönt att sova. Synd bara att man måste sova bort så mycket av sitt liv. Tänk om jag var en sådan där människa som bara hade fyra timmars sömnbehov. Tänk vad mycket mera man skulle hinna göra då. Nu är jag en sådan som behöver nio timmars nattsömn så jag sover bort alldeles för mycket av mitt liv.

Sov gott! Natti natti!

Mellandagsrea

Yngsta dottern var redan i den stora staden igår och köpte två jättefina klänningar och ett par skyhöga skor till nyårsafton. Hon köpte två klänningar för hon visste inte vilken hon skall ha på nyårsafton...
Vi åkte på rea allihopa idag. Vi skulle gå upp tidigt men det var ingen som vaknade före tio. Vi åt en frukostbuffe och åkte iväg. Jag vet inte riktigt vad alla hade fyndat men det var typ schampoo för halva priset - Förr. 100:- Nu: 50:- och någon hade köpt en mysdress i plysch!!! Det hade jag på 70-talet! På jobbet - hi,hi,haaaaa!!!! Julklappsadresser för halva priset till nästa år.
När klockan närmade sig två började några bli hungriga igen - en sjukdom? Det blev en sen lunch eller tidig middag på en Thai-Mexi restaurang, lite skillnad mot julmaten. Mycket mat och gott var det.
När vi kom hem var alla helt slut och efter en liten stund låg alla i varsitt rum och sov i två timmar. Nu har alla vaknat och "Kaffet är färdigt" hör jag någon ropa till mig.

Tredjedag jul 2007

Julen har passerat i lugnets och matens tecken.

                   

Vi här ätit, pratat, sovit, ätit, skrattat, sovit umgåtts, fikat och mått allmänt bara bra.
Det finns lite julmat kvar men mycket är slut redan...

JULAFTON - Gröt till Tomten

GOD JUL!!!

Till frukost blir det risgrynsgröt och skinksmörgås. Kom ihåg att Tomten måste få en liten skål med gröt också.

image68


Rödbetssallad

Puh - nu är rödbetsalladen klar. Händerna blir alldeles hemska av att hacka rödbetorna men förhoppningsvis går det bort i bastun imorgon.



En stor skål med rödbetssallad blev det iallafall.

image67

Döttrarna vann på Bongo-lotto, den ena vann 100:- och den andra vann 200:- så det var inga stora vinster men vinst iallafall.

Spela på hästar

Jag köpte en Harry Boy för 100:- när jag var på Ica Maxi och handlade det sista idag. Jag hann inte titta på tv men det gjorde min man och jag vann 430:-. JÄTTEKUL - en extra julklapp dagen innan julafton till mig. Tack alla kuskar som körde mina hästar.

image65


Garnera julskinkan

Glöm inte att garnera din julskinka - gammal svensk tradition.

image64

Janssons frestelse

Det blev två stora formar med Jansson. Det är bland det godaste tycker jag på julbordet.

image63

Nu är det bara rödbetssallad och skinkan kvar. Oj, jag har massa julklappar att slå in också. Sedan har jag lovat mina barn att spela Bingo-lotto med dom...jag skall nog hinna med allt innan dygnet är slut. Nu har min man maten färdig - Ugnsbakad laxile med kokt potatis - Mmmmmmm vad gott!

Chokladtryffel

Vi tillverkade lite chokladtryffel, både med vit och mörk choklad. Det blev jättegott - Mmmmmmmm.

image62

Pepparkakor

Jag tänkte att vi hoppar över pepparkaksbaket iår pga tidsbrist. Men dottern tyckte annorlunda så vi köpte lite färdigt deg! Väl hemma så tyckte hon inte att den varken smakade eller betedde sig som hemmagjord deg. Det var första och sista gången vi inte gjorde egen pepparkaksdeg. Men pepparkakorna blev fina iallafall.


image61

Fazer CHOKLADKAKA

Enligt önskemål från en lillasyster lägger jag ut ett recept från Fazer. Denna kaka fanns förut att köpa på Fazerkonditoriet i Helsingfors.

                                      image59

                              image60

JULGODIS

Lillasyster kom hit för den årliga tillverkningen av julgodis. Det blev kola, knäck, ischocklad och risbräck. Mmmm det var gott att provsmaka...


                                                             

                                                          


Allt ligger i plåtburkar i garaget. Man hör väldigt bra när någon i familjen öppnar garagedörren så alla godisråttor blir avslöjade...

Kålrotslåda

Här är det drygt 3 liter skalade och hackade kålrötter:





Här är det 3 stycken färdiggräddade kålrotslådor ute på kylning. Mmmmmmm vad gott det skall bli att äta dom under julen.

image51

MOROTSLÅDA - Finsk julmat

Nu är morotslådorna i ugnen och de skall vara där i 1 1/2 timme! Och jag skall upp och jobba imorgon...

Nybakade kakor med iskall mjölk - Mmmm vad gott!

Här är världens godaste kakor:



    image49

Det var min mormor som alltid bakade dom...
Här kommer receptet:

LIISA-MUMMOS KAKOR (ca 100 stora eller 150 små)

500 g strösocker
500 g margarin - inte smör
5 ägg
1 kg vetemjöl
1 tsk bikarbonat

Ca 10 minuter i 200 graders värme i ugnen.

Frosta av frysen

Vi frostar alltid av frysen innan jul och innan vi åker på sommarsemester. Det är väl då det är minst mat i frysen. Vi funderade när vi tömde den om vi verkligen behöver en frys nu när det för det mesta är bara vi två. Det blev 3 hela ICA-plastpåsar med gammal fryst mat till soporna...vi skall nog inte köpa mat och lägga i frysen för ingen av oss kommer ihåg att titta där. Bär, svamp och glass är det åtgång på från frysen men inte så mycket mera. Kanske ett blivande nyårslöfte - köp inget du inte kommer att äta och lägg det absolut inte i frysen! Fy på oss!

SAUNA

Åh hhh - vad skönt det är att bada bastu. Idag blev det bara lite sent - kom ut ur bastun tio i nio och jag skulle vara på jobbet halv tio. Men min snälla man skjutsade in mig så jag hann. Helst hade jag bara krupit upp i soffan med morgonrocken på mig och njutit av en kopp kaffe men nu fick jag sätta mig i en iskall bil och dricka iskallt vatten som jag hittade i bilen. Men jag skall inte klaga.

En till tradition som vi har på julafton är att bada bastu. Allt som är ogjort till julafton får vara - på julafton är det bara julefriden som får råda. Alla har sovmorgon och sedan får alla som vill bada bastu så man är riktigt ren till tomten kommer :-).

Jag tycker dock att man kan inte jämföra våra elektriska bastu med en vedeldad bastu vid en sjö. Nu har vi den turen att vi har en vedeldad bastu vid en sjö men det är 100 mil dit så det får bli till sommaren.

Om du har tillgång till en bastu så börja att bada i den - du blir lugn och harmonisk i hela kroppen. Och sedan blir man ren på köpet.

Länge leve SAUNAN!

Istället för Kalle Anka på julafton

När jag var liten så var Kalle Anka på julafton nästan det enda tecknade jag såg på hela året. Nuförtiden så kan man se tecknat för barn nästan dygnet runt på flera kanaler på tv. Mina barn har sett Kalle Anka på julafton så många gånger så de bryr sig inte om det längre. Vi har en ny jultradition i våran familj - vi tittar på en film istället för Kalle Anka. Förförra året blev det "Tomten är far till alla barnen?" och förra året tittade vi på "Sunes jul".
Årets film blir:

image46

Köpte två filmer till ifall den första inte är bra:

         

Så nu vet ni vad vi tittar på när nästan alla andra tittar på Kalle Anka.

20071216

Du som sitter ensam i en korridor och äter nudlar - detta hade du fått om du varit hemma idag:


Wallenbergare - av kalvfärs, vågar inte köpa köttfärs just nu och hemlagad potatismos - Mmmmmm!!!
Vi åt upp allt och och blev jättemätta och somnade i två timmar - eftermatenmiddagslur.

3:e advent

image44

Mitt bidrag till resursbesparingar pga klimatförändringarna


Jag var hemma en hel dag och då sysselsatte jag mig med följande:



image43

Ni som inte förstår innebörden av bilden - jag sparar på presentsnören. Jag rullar ihop dem och fäster dem en liten tejpbit. Nu behöver man inte tillverka llika mycket prsentsnören eftersom jag återanvänder mina. Jag vet faktiskt inte om detta bidrar så mycket till resursbesparingar. Ärligt talat så har jag alltid återanvänt presentsnören. Konstigt eller?



Stressigt?

image42

Varför firar JAG jul?

Oavsett vad folk säger så tror jag inte att det är så många i vårat avlånga glesbefolkade land som firar julen pga Jesus födelse.
Jag erkänner att jag firar inte julen för att Jesus föddes då. Julen för mig är julklappar och framför allt MAT! Vad vore julen utan skinka, Jansson, kålrotslåda, rödbetssallad och sill? Och vad vore julen utan allt godis? Och vad vore julen utan alla goda kakor och bakverk till kaffet? Vad vore julen utan glöggen? För mig skulle det inte vara någon jul utan allt detta.

Sedan är det en annan fråga om man måste ha detta överflöd av allting till jul. Jag tror att vi har nästan samma överflöd i vanliga fall också men då tar man inte fram allt på samma gång. Hur mycket av alla kläder som vi äger använder vi? Säkert är hälften sådant som bara hänger i garderoben och ändå har vi ingenting att ta på oss...Vi har frysen och skafferierna fyllda med mat men ändå har vi ingen aning om vad vi skall äta till middag och åker och handlar lite till. När vi sedan frostar av frysen så slänger vi en hel del som hunnit bli gammalt. Vi kan inte vara speciellt hungriga i Sverige eftersom maten hinner bli gammal så att vi måste slänga den i soporna. Tittar vi i våra förråd så har vi säker flera kartonger med innehåll som vi redan har glömt och därför måste vi köpa nya prylar varje månad. Jag tror på fullt allvar att detta gäller inte bara mig och min familj utan många flera i Sverige.
Var tacksam att du lever i Sverige och kan leva i detta överflöd av allting!

LUCIA 2007

image41

LUCIA 1977

Tänk - detta är 30 år sedan!!!!!!

image40

Kolla in de fina skorna jag hade som Lucia...

En GRÖN GRAN



Välj en grön gran till jul!
















Naturskyddsföreningen och Råd & Rön har i en jämförande undersökning miljögranskat tre sorters julgranar.

 Naturskyddföreningen rekommenderar att man väljer en vanlig svensk gran framför ädel- eller plastgran av PVC.

Köp inte ädelgran som kräver mer konstgödsel och bekämpningsmedel än vanlig gran.

Satsa på en permanent utegran i trädgården. Du slipper köpa ny gran varje år och sparar både pengar och miljön. Med belysning och robust julpynt kan den ersätta granen inomhus om du bor i hus.

Det är olagligt att själv gå ut och hugga sig en gran i skogen. Däremot kan man fråga markägaren om man får ta en enstaka gran.

Fråga var granen är odlad och försök få tag på en närproducerad! De flesta granar som säljs här hemma kommer från Danmark. Där odlas de snabbt och med massor av bekämpningsmedel och konstgödsel. Försök hitta en närodlad gran istället, så slipper vi de långa transporterna. Dessutom är danska granar ofta gamla när de säljs hos oss.

På senare år har danskarna även börjat odla ekologisk julgran utan vare sig konstgödsel eller bekämpningsmedel. Fråga efter det, så märker försäljarna en efterfrågan.
Då kanske vi får ekologiska granar även här nästa jul.

Ovanstående kommer från : www.snf.se


GLÖGG

Nu är glöggbordet uppdukat för iår. Det blir ingen glöggfest iår för tiden räcker tyvärr inte till, men alla som kommer och hälsar på får smaka på valfri varm god julig GLÖGG.


image37

2:ndra advent

Nu är andra ljuset tänt..



image39

FLYGA DRAKE av Khaled Hosseini

Den här boken läste jag ut förra veckan och den är också en av de bästa böcker jag läst.



image38




Den handlar om en pojke i Afghanistan och hans vänskap till en pojke. Man får också följa en son och fadersrelation. Tårarna rann på mig många gånger när jag läste. Samtidigt får man följa den politiska turbulensen under ca 30 år i Afghanistan. Läs denna bok´, jag lovar att ni inte blir besvikna.

BRANDVARNARE - billig livförsäkring

Om du inte har en brandvarnare - köp en!!!

Så gör du:

Montera brandvarnaren enligt tillverkarens riktlinjer.  Generellt gäller att en brandvarnare bör:

  • uppfylla konsumentverkets riktlinjer.
  • monteras i anslutning till sovrummet.
  • placeras i rummets högsta punkt och helst mitt i rummet.
  • sitta i taket och inte på väggen.
  • inte placeras i närheten av ventilationsöppningar.
  • inte placeras i kök, badrum, garage eller hobbyrum där den kan orsaka falsklarm.
  • finnas på varje våningsplan i bostaden.

Testa brandvarnaren

Testa genom att trycka in testknappen eller hålla ett nysläckt ljus under brandvarnaren.

Vårda och kontrollera din brandvarnare regelbundet

Dammsug brandvarnaren från utsidan en gång om året.

Byt batteri regelbundet.

Kontollera brandvarnarens funktion minst en gång i kvartalet.

Byt ut brandvarnaren efter 8-10 år. Den har begränsad livslängd.

All text har jag kopierat från http://www.sbff.se/  - Södertörns Brandförsvarsförbunds hemsida. Det står mycket nyttig läsning där.


Är du husmor eller riktig kvinna?

Är du husmor eller riktig kvinna?

Så gör riktiga kvinnor....inget tjafs med nånting...


Husmorstips 1:
Tryck en liten skumgodis i botten på glasstruten, så rinner inte glassen ut.
Riktiga kvinnors tips :
Sug ut glassen genom botten på struten, förmodligen ligger du
ändå på soffan och äter den.

Husmorstips 2:

För att hindra potatisen från att gro, lägg ett äpple i potatispåsen.
Riktiga kvinnors tips :
Köp pulvermos, det håller ett år.

Husmorstips 3:
När det står i kakreceptet att du ska strö kakformen med ströbröd,
använd lite kakmix istället, så blir det inte vita fläckar på den färdiga kakan.
Riktiga kvinnors tips :
Gå till bageriet. De kan till och med dekorera kakan åt dig.

Husmorstips 4:
Om du råkar salta maten för mycket under kokningen, lägg i en skalad potatis, som suger upp överblivet salt ur maten på ett ögonblick.
Riktiga kvinnors tips:
Om du saltar maten för mycket under kokning, så tråkigt då. Upprepa
efter mig Riktiga kvinnors motto : Som jag lagar maten, så äter du den och så vill du ha den.

Husmorstips 5:
Linda in sellerin i aluminiumfolie när du lägger den i kylskåpet och den
håller sig färsk i flera veckor.
Riktiga kvinnors tips:
Selleri? Aldrig hört talas om.

Husmorstips 6:
Pensla pajskalet med lite vispat ägg för att göra den glansig.
Riktiga kvinnors tips :
På de frysta pajförpackningarna står det inget om pensling med ägg,
alltså behövs det inte.

Husmorstips 7:
För att bota huvudvärk: Ta en lime, dela den i två delar och massera din panna med dem. Dunkandet försvinner.
Riktiga kvinnors tips:
Ta en lime, blanda den med Tequila. Kyl och drick. Du kanske fortfarande har huvudvärk, men vem bryr sig.

Husmorstips 8:
Släng inte överblivet vin. Frys ner det till iskuber för kommande grytor och såser.
Riktiga kvinnors tips:
Överblivet vin ?????


Skicka det här till riktiga kvinnor så de kan få skratta lite & sänd gärna till män så de vet vad de ska vänta sig när de väl får tag på en Riktigt Ordentlig kvinna!!


Måndag 071205

Fy, vad jag varit trött idag. Det skulle vara förbjudet att behöva gå upp 04.45 för att gå och arbeta.
Efter jobbet var jag massage en timme och det var SKÖÖÖÖNT.
Middagen bestog av:

image36

Inlagd strömming, potatismos med en stor klick smör, inlagd gurka och knäckemacka. Till det drack vi tranbärsjuice från Jokk.

Födelsedag - 4 december 2007

Lillasyster fyllde år idag och vi skulle åka in till den stora staden och överraska henne där hon satt med sin väninna och fikade. Men jag var tvungen och ringa henne innan så de inte skulle gå så långt bort från de centrala delarna av Stockholm. Vi mötte upp våran dotter vid hennes arbete vid 18-tiden och gick sedan till en restaurang vid Centralbadet och överlämnade lite presenter till lillasyster. Hoppas hon blir glad när hon öppnar sina paket.

Sedan gick vi ut och åt med våran dotter. Vi måste få träffa henne en dag i veckan iallafall och då blir det bra med en middag på krogen. Vi sa inte så mycket för dottern pratade oavbrutet hela tiden :-) Vi får se om hon kommer hem en dag nästa vecka eller om det blir en till middag ute på restaurang.

Adventskalender

Lite kul:

www.pagen.se

Måndag 071203

image34

Idag blev det kokt potatis med varmrökt lax och romsås. Till det drack vi Arlas ekologiska lättmjölk och åt jättegoda  knäckebröd till:


1:a advent

                 

GLÖGG-kalas

Vi var bjudna på glögg och pepparkakor till våran son på kvällen. Min man ringde på dagen och frågade om vi fick något att äta eller om det bara blev glögg. Svaret var att om vi ville ha mat så skulle de handla mera mat och vi fick komma tidigare. Min man sa att det behövde dom inte göra utan vi kommer som planerat vid sextiden. Efter lite handlande och en tur förbi svärföräldrarna var vi hemma.

Handlade tjocka ljus i tre olika höjder som var batteridrivna till min mans föräldrar. Hoppas bara att de nu inte försöker tända dem med tändstickor. Bättre att glömma batteridrivna ljus på än levande ljus.

Hämtade alla fina julstjärnor och hängde upp dem i fönstrena när det var mörkt ute så man inte såg hur smutsiga alla fönsterrutorna var. Men jag hittade inga skarvsladdar/dosor någonstans, någon hemma hos oss äter sådant. Jag köper nya varje år men sedan när adventsstjärnorna skall upp är de bara borta. Få ta och köpa ett gäng imorgon.
Min älskade gjorde snabbmat - wookade två kycklingfileer med frysta grönsaker och cocosmjölk + lite kryddor och nudlar. Åt alldeles för mycket...ovanligt eller hur?

Regnet öste ner och det blåste halvstorm så vi tog bilen istället för den där promenaden vi tänkt ta hem till våran son. Ha,ha, haaa - vadå bara glögg. Våran sons tjej kommer också från Finland...Innan glöggen fick vi helt underbart god hallontårta, lussekatter, kanelbullar, pepparkakor och andra småkakor. Och till det drack vi kaffe. Gott men synd att vi precis ätit middag. Sedan gick vi en trappa upp och drack glögg och åt smågodis. Satt och pratade och hux flux var klockan tio och vi åkte hem.

Första julbordet

Ikväll var det dags att äta årets första julbord. Restaurangen som ordnade allt var:
http://www.sundby-gard.se

Där fanns allt och lite till. Jag lämnade faktiskt plats för lite efterätter idag - det brukar inte alltid vara så. Jag kan inte rå för det men jag tycker nog att Jansson är bland det godaste på julbordet. Men jag måste ha sill, lax och skinka också + lite till. Miljön var minimalistisk med mycket vitt. Efter maten satt vi framför en levande brasa och bara njöt...

Mätta och belåtna var vi hemma strax före tolv.

Vi kommer att åka hit i sommar igen då man kan njuta av vattnet runt restaurangen. Nu var det bara kolsvart mörker när man tittade ut.

Torsdag 071129

Idag fyller min man år. Hip, hip, hurraaa!!! Våra vänner och bekanta skulle komma redan vid 18-tiden så idag blev det Tuna-pizzerian som fick laga maten till oss.
En Triss-lott gav utdelning idag igen - dock inte lika mycket som på Fars dag - 50:- blev det. Det blir alltså två nya lotter så vi får se var det slutar.
Min man fyller 54 år. När man var liten så tyckte man att en så gammal farbror var en gammal gubbe men det tycker man inte nu. Min man är en mogen man - ingen gammal gubbe. Tänk vad annorlunda man bedömmer en annan människa med bara några ord.
Kvällen gick fort och min man var snäll ooch skjutsade mig till jobbet så jag hann dit till 21.30.

"Tusen strålande solar" av Hosseini Khaled

En av de få böcker jag läst där mina tårar inte bara har droppat utan de har forsat ner på mina kinder. Den handlar väldigt kortfattat om 30 år av Afganistans historia. Man får följa två generationer av kvinnor och våldet i hemmet och på Kabuls gator. Det är inga hemligheter man får reda på utan en hel del har man under åren sett på våra nyhetsreportage på tv. Hosseini Khaled lyckas skriva så han fångar alla sinnena när man läser och man lever sig verkligen in i boken. Läser ni få böcker och tänker bara läsa en enda bok den närmaste tiden så rekommenderar jag att du skall läsa denna boken. Man blir väldigt tacksam att man är född och bor här i norden.

image29

RSS 2.0