Fy för allt det vita där ute

Usch tvi och ve för allt det vita som öst ner de sista dagarna. Jag hoppas att någon kommer att uppfinna något som gör att vi inte kan få snö här i Stockholm. Det gör ingen som helst nytta i en storstad. Självklart blir det kaos i ett område där det bor ca 1 miljon människor som skall förflytta sig. Det är få av dom som bara kan rycka på axlarna och tänka att idag stannar jag hemma från jobbet för att det snöar. Tyvärr tar väl flera människot bilen än som måste. Många bilar blir det på vägarna ändå. Varje år när snön kommer så kommer tankarna på att flytta till södra Sverige. Visst kommer det snö där men oftast smälter den bort samma dag. Vi får väl se vart vi tar vägen i framtiden - vi har väldigt olika önskningar. Den som lever får se...


Fredag och kallt

Tänkte ta en lång sovmorgon men en av mina systrar  ringde och väckte mig vid åtta - Grrrrr. Jag somnade om iallafall och sov till halv tio. Ute sken solen men det var iskallt, flera minusgrader. Fixade fåglarnas mat ute och höll på att förfrysa mina fingrar.
Åkte in till stan vid tolv och träffade yngsta dottern. Vi bara gick runt och strosade och pratade om livet i allmänhet och särskilt i synnerhet. Lämnade henne en bok av Selma Lagerlöf som jag hoppas att hon skall läsa och tycka om.
Sedan gick jag till mitt jobb för att vidare gå och bowla och sedan gå ut och äta på en mysig restaurang i Birkastaden. Min fredagsmiddag såg ut så här:

Pollo belvedere

Smörstekt kycklingfile och säsongens förvällda svamp

 lätt flamberad i cognac på en spegel  av gräddsås

 toppat med kräftstjärtar

Till det åt jag stekt klyftpotatis och ett glas rödvin. En stor cappucino till efterrätt.
Sedan var jag mätt och belåten och åkte hem.


SELMA LAGERLÖF




Hon föddes den 20 november 1858. Idag är det alltså 150 år sedan föddes. Jag läste böcker av Selma Lagerlöf redan i övre tonåren och blev genast förälskad i hennes böcker. Jag har inte hunnit läsa alla hennes böcker men de jag har läst har jag läst flera gånger. Skall nog ta en av hennes böcker ur bokhyllan under nyårshelgen och läsa återigen. Ni som inte läst något av Selma Lagerlöf har missat något - ta genast och läs en bok av Selma Lagelöf.


 
Mina böcker av Selma Lagerlöf.


Ostbricka - lill lördag

Hittade inget vettigt att äta efter allt letande efter mat utan tillsatser ;-) så det blev ostbricka med en flaska rött vin till middag. Man måste göra lite fest av vardagen också. Jag är ledig i fyra dagar så vi firade det ;-)
Vi åt kex - med tillsatser - och en masa olika ostar - det måste väl ändå vara nyttigt? - päron, gurka och paprika (ekologiska) och delade på en flaska rödvin. Mmmm vad gott det var. Till efterrätt blev det en kopp kaffe och Fazer Blå med Mariannesmak - vägrar läsa innehållsförteckningen på Fazer blå. Mitt motto - inga regler utan undantag!

Onsdag - storhandling

Åkte iväg och handlade mat utan en massa tillsatser och smakämnen på Coop Forum. Usch vilken tid det tar men det blir väl en vanesak sedan när man lärt sig vad all mat innehåller. Jag har alltid köpt Scans bacon för jag har inbillat mig att det är svenskt och bra. Men det var det inte - det är inte alls rökt som jag trott utan det är tillsatt rökaromer bara för att det skall smaka rökt  - blääääää. Jag köpte Tulips rökta bacon som var rökt och hade inte tillsatt rökaromer men det innehöll säkert någon tillstas.
Min man ledsnade lite på mig för han tog inte på sig läsglasögonen så han "kunde" inte hjälpa mig läsa innehållsförteckningarna. Men jag fick halva kundvagnen full iallafall fast det fattades massa saker tyckte jag men lite duktig skall jag försöka vara och inte köpa massa saker som egentligen inte ät mat utan bara tillsatsämnen och smakämnen.
Jag gör lite förändringar i taget så går det lättare. Jag köper inte gammal apelsinjuice längre utan pressar två apelsiner varje dag till mig själv och dricker - helt gudomligt gott. Bröd är inte så svårt för mig eftersom jag redan äter nästan bara rätt bröd - bakat på surdeg utan tillsatser. Tänkte börja handla mjukt bröd varje helg på Cafe Anna Giertz  på Hågelby för de säljer bröd utan tillsattser bakat i stenugn. Bregott och smör använder jag redan så det behöver jag inte ändra på mera än att äta mindre av det - hi,hi,hiii.

Söndag i Morgongåva

Vädret var som vanligt när vi åker till Morgongåva hemskt. På ditvägen snöade det för fullt så ett tag var vi nästan tvungna att stanna för det fastnade så mycket snö på torkarbladen så man såg inget. På hemvägen var det glashalt ute på vägarna. Mellan Uppsala och Stockholm hade det hänt tre olyckor med krockade bilar och ambulanser. Som tur var så var alla olyckorna i norrgående filer. Men vi åkte sakta hem för att överhuvudtaget komma helskinnade hem.

I Morgongåva var vi på min mammas 71-årskalas. Fullt med god mat och fika som vanligt fick vi. Det fanns även släktingar från Finland på snabbvisit där och andra släktingar som bor runt Örebro. Jag tror att det var första gången i mitt liv som jag inte diskade hos min mamma efter maten - tack du syster som diskade denna gången!

CHOKLAD-FROSSA

Idag blev det lunch på Café Anna Giertz  - http://www.hagelby.se/artiklar/cafe-anna-giertz/ - på Hågelby. De hade chokladfrossa så för mig blev det en stor kopp varm lyxchoklad att dricka. Till det åt jag en hallontryffel med ingefära, chokladrulltårta med halloncreme och avslutade med en stor bit kladdkaka med vispgrädde. Min man tog också tre olika saker men kommer inte riktigt ihåg vad det var. En tryffel som han åt var iallafall Bailysfylld och gudomligt god enligt honom. Vi köpte med oss hem deras bakade bröd - special för dagen fylld med chokladbitar - Mummss vad gott det var sedan på kvällen hemma.

http://www.hagelby.se/artiklar/chokladfrossa--15-16-november/

Böcker...

Jag har glömt att skriva om böcker jag läst sista tiden. Jag får återkomma om det. Men en bok som jag läste i helgen var:
"DEN HEMLIGE KOCKEN" av Mats-Eric Nilsson. Ni som inte läst den gör det. Där står det hur mycket tillsatser våran mat består av istället för att bara bestå av mat. Han rekommenderar äkta grädde och gräddfil och bregott - hi,hi,hii - det har jag kört med hela tiden. Alla de andra lättversionerna består bara av massa tillsatser och konstgjorda smakämnen för att fylla ut förpackningen. Man behöver inte läsa boken från pärm till pärm utan man kan bara läsa de delar man  vill.  En perfekt julklapp kanske...

http://www.ordfront.se/Bocker/Nyabocker/Denhemligekocken.aspx


Dimma och dis

Idag var jag inomhus hela dagen och det har inte hänt på jättelänge. De hade lovat sol och blå himmel mitt på dagen och då tänkte jag gå ut. Men den blåa himmelen infann sig aldrig och som ett trotsigt litet barn så gick jag inte ut i dimman.  Jag lade mig och sov i två timmar istället.
Nu skall jag gå och äta hokifile som min man håller på och steke. Hoppas att det är gott, de rekommenderade det i affären istället för torskfile som vi inte skall äta! Sedan skall vi vila efter maten för att hinna bort och fika vid sjutiden. Sedan skall jag vara på jobbet 21.30.

Slit och släp

Idag hade jag "vanlig" kontorstid som arbetstid. Jag var på utbildning mellan klockan 08.30 - 15.30. Usch, tvi och ve för att ha sådana arbetstider - aldrig sovmorgon och helt slut när man kommer hem. Proppfullt med folk på tågen var det också. Jag skall nog arbeta skift så länge som jag bara kan. När kroppen säger ifrån får jag väl byta till Svensson-tider eller gå i pension. Jag har inte haft kontorstider  nästan någonsin under mitt arbetsliv så det blir nog konstigt om man får det i framtiden. Utbildningen var toppenbra och fikat var gott, likaså kakorna till kaffet och innehållet i godisskålen. Bjudlunchen var jättegod - panerad skinka med stekt potatis med JÄTTEGOD sås  - jättenyttigt att äta när man bara sitter stilla en hel dag, hi,hi,hiiii.

Hemma blev det hemlagad pyttipanna på resterna av gårdagens överblivna potatis. Hackade i lite prinskorv, lök, bacon och chorizo med röd chili. Till det skivade inlagda rödbetor och knäckebröd. En del drack lättöl men jag drack ekologisk lättmjölk.


Måndagmorgon...

Jag roade  mig i morse med att ringa och väcka en av mina lillassystrar och lyckades för en gångs skull. Senare under dagen kommer min man hem och undrar varför jag i hela friden ringer och väcker follk på morgnarna????? Han har råkat ringa fel och ringt till samma lillasyster och väckt henne en gång till. FÖRLÅT lillasyster jag skall inte ringa och väcka dig flera gånger.
Idag fick fåglarna mat för första gången  ute. Det har varit kallt så mycket nu så alla insekter är väl döda nu så de har ingen mat. Mer mat åt fåglarna!
Till middag hade jag köpt ett kilo köttfärs som vi gjorde tillsammans baconlindade järpar (avlånga pannbiffar), kokt potatis och kokta morötter.  Trodde det skulle bli över till en matlåda men vi tre åt upp allt. Gott - Mummmmms.

Nu är Hallowenfirandet över...




Lördag 1 november

Idag blev det sovmorgon med mysfrukost. Sedan åkte vi och handlade lite och fikade på Lyran -  www.konditorilyran.se - varsin blåbärspaj med vaniljsås och en kolakaka till påtåren. Ute var det kallt och det skulle bli minusgrader så vi åkte till kyrkogården och tände lite ljus innan solen gick ner. Det är vackrare på kyrkogården när mörkret har infunnit sig men nu var det lättare att hitta när det var ljust.
Ikväll så skall ena dottern gå på R.E.A. och den andra på  "Tal till nationen" med Magnus Betnér. Undrar vem dom ärvt sitt kulturintresse av ;.-)
Nu skall jag snart krypa ner i sängen och värma mig för ute är det  -4 grader - Uschhh och fy för kyla.

RSS 2.0