Onsdag - Gravad lax

Vi fick en stor bit gravad lax av svärmor häromdagen som jag tänkte att vi skulle spara till julen. Men min man la inte tillbaka den i frysen utan i kylen för han ville äta den. Så alla mina barn som förväntar sig farmors gravade lax till julen - Glöm det för den har vi ätit till middag idag. Den var jättegod - smälte bara i munnen.


Tisdag

Tiden räcker inte alltid till att laga mat...
Idag fick:

image28

http://www.sibylla.se/   stå för middagen. Det blev en stor cheeseburgare och en mellan Sprite.


071126

Idag blev det en snabbmiddag:

image27

Det blev wookade grönsaker och kycklingfilebitar + 2 burkar rättvisemärkt cocosmjölk och 2 påsar grön currymix. Till det nudlar -  Smaskens!!!

Söndagsmiddag

Jag skyndade ner till Hemköp under Åhlens innan jobbet för att köpa mig något gott till middag. Det är livsfarligt att gå och handla där. Det finns allt man kan tänka sig i matväg där. Till slut låg det potatisgratäng och skivor av rökt älgkött i min kundkkorg. Det blev en bit laxtårta till förrätt och två små nyttiga 70% chokladkakor till efterrätt också. Men bråttom som jag hade så tittade jag inte vad sakerna kostade. Väl framme i kassan var det bara att se glad ut och betala 220:- för min jobbarmiddag. Men då räknade jag snabbt ut att min man äter rester från igår till middag så då kan ju dela summan på två och då blir det inte så dyrt - visst kan man räkna så?

Jag började med potatisgratängen och älgköttet och sedan var jag proppmätt. Min älskade man hämtade mig på jobbet och när vi var hemma vid halv elva så delade vi på laxtårtan - Mmmmmm vad smarrig den var.

KRAV

Försök att handla lite KRAV-odlat. Det är dyrare - ja, jag vet det. Men i våran del av världen så är ett av de största problemen övervikt. Då kan man handla lite mindre av annan "fetmat" eftersom det KRAV-odlade är dyrare och då blir inte slutsumman dyrare. Du får en vinst istället av att du går ner i vikt.
OBS - Detta betyder inte att jag har gått ner i vikt....



http://www.krav.se/

Man kan också handla rättvisemärkt. Främst är det kaffe och choklad som finns i affärerna. Kom inte och påstå att det blir så dyrt att köpa rättvisemärkt kaffe - skitsnack säger jag. Det kanske kostar 10:- mer för ett 1/2 kg som ger ca 60 koppar kaffe. Du betalat alltså ca 16 öre mera för varje kopp...Tänk då också på alla de gånger du fikat ute och då kan du minsann betala 25:- för EN kopp kaffe och då är det plötslligt inte dyrt. Visst tänker vi konstigt ibland - köp RÄTTVISEMÄRKT!!!

  www.rattvisemarkt.se

Lördagsmiddag

Jag måste bara fresta min dotter med lite god mat:

image26

Det blev - Kalvfile´med ugnsrostade potatisklyftor, kräftstjärtar, lättkokta ärtskidor, bearnaisesås och lite krav-odlade tomater och gurka. Till förrätt åt vi tigerräkor som var frästa i olivolja med hackad röd chili och vitlök.

Fredag 071125

Köpte en röd tröja idag som jag tänkte att man kan ha nu i december...orkade inte prova den i affären för det regnade ute och jag kände mig allmänt frusen och ville bara hem. Väl hemma provade jag den och när jag tittade i spegeln så såg jag ut som om jag var gravid. Tröjan var vid nertill - det hade jag noga kontrollerat  i affären - men jag hade missat att den satt åt som ett korvskinn under bysten. Den var en väldig konstig form på tröjan :-) passade inte alls min figur. Jag provade den när min man kom hem och det enda han frågade var om man fick lämna tillbaka den - ett diplomatiskt konstaterande eller? Tröjan kommer att återlämnas till affären imorgon.

Middagen blev enkel idag: helstekt kycklingfile och ris. Jag hällde över SWEET CHILI SAUSE FOR CHICKEN -min favoritsås till kyckling. Den inhandlar jag billigt på Hong kong Trading på Kungsgatan Stockholm. Där kan man köpa väldigt mycket intressant asiatisk mat, både färskt och fryst. De har ett stort utbud av kryddor, nudlar, grönsaker, rökelser, porslin och massa annat. Det är framför allt billigt. Har ni vägarna förbi så rekommenderar jag ett besök där.

Avbeställ telefonkatalogen!!!

För att få lite mindre slöseri av jordens resurser så kan man gå in här och avbeställa telefonkatalogen:

www.enirosverige.se/avbeställ

Nu har jag gjort det. Antagligen var det försent för de kataloger de skall dela ut för 2008 men jag hoppas verkligen att jag inte får flera efter det. De brukar ligga en månad ute på gatan när de kommer och sedan flyttas de in i garaget där man ser förra årets kataloger fortfarande inplastade. Efter att man hittar alla på www.hitta.se eller www.eniro.se så behöver man inga tjocka kataloger. Har man onödigt mycket pengar så kan man ringa till de där små gulliga gula figurerna på 118 118.

Kom igåg att man fortfarande kan ringa till Löf på Kungsvägen:
- "Goddag, är det Löf på Kungsgatan?"
- "Ja".
- "Sopa upp dem då".
Klick. Ha,ha,haaa!

Torsdag 071122

Till lunch blev det - Hälleflundra med tigerräkor och ris - Mmmmmmmmm! Och man fick en god chokladbit till kaffet som bara smälte i munnen...


image22





               




Detta var första gången som min man och jag åt på IKEA, andra gången för vår dotter.
Det var billig mat men skall jag vara riktigt ärlig så smakade det inte så mycket. Jag fick tankar tillbaka till den gamla tiden då det fanns Esso motorhotell där man kunde äta billigt. Då kunde man också få likadan mat i hela Sverige.

Dottern kompletterade saker från Ikea som fattades till pojkvännens fest på lördag. Snipp, snapp slut så var denna dagen slut.

Onsdag

Idag blev det köpemat. Det blev thai-mat: Wookad kyckling med grön curry och ris - Mmmmmmmm vad gott. Det var lite starkt så det blev 1/2 l vatten till.

Tisdag

Det blev något fel...

I tisdags blev det resterna av måndagens älgfärs till middag. Det smakade nästan godare dagen efter. Kryddorna hade väl fastnat i älgfärsen så all god smak framhävdes ordentligt...idag blev det bara vanligt kranvatten i glaset.

Cancer- och Bröstcancerfonden

Glöm inte att man skall tänka på välgörenhet hela året och inte bara när det sänds galor på tv...

http://www.cancerfonden.se/

Du kan köpa reflexer här så du syns därute i det kolsvarta mörkret!

http://www.brostcancerfonden.se/webbshop.asp

Tänk på att det kan drabba dig eller en nära anhörig när som helst...


Maten - Mmmmmmm

Idag blev det sås av älgfärs,  vispgrädde, krossade enbär och rosepepparkorn och lite annat. Till det åt vi pasta Linguine fullkorn och smörstekta svampar + svartvinbärs- och lingongele. Knäckemacka med västerbottensost blev det också. En iskall Lapin Kulta till denna middag passade perfekt.


image21


MÅNDAG

Tog en skön promenad i skogen eftersom solen sken för en gångs skull. Det var ganska blött i skogen så det var dumt av mig att gå dit med skor med blankslitna sulor. Det var alldeles tyst och stilla i skogen. Jag varken såg eller hörde några djur. Fotograferade lite - hittade detta lilla "skräp" som i somras var en vacker liljekonvalj.

image20


Plockade lite enbär som jag skall ha till middagen innan jag gick hem.

Söndag

Efter en sovmorgon och lång frukost bestämde sig jag och dottern för att åka till www.ikea.se . Mannen i familjen ville inte följa med men lovade skjutsa dit oss och hämta oss om han slapp följa med in. Dottern handlade massa saker till sin pojkväns 25-årskalas nästa helg - glas, skålar, servetter m.m. Jag handlade bara röda diskborstar till julen och rött julklappspapper. Det fanns massor av ljusdekorationer till julen att köpa. Jag undrar bara vem som köper allt. De flesta har väl redan stjärnor och adventsljusstakar eller slänger folk allt efter jul och köper nya varje år?

Efter att vi blev hämtade så var vi jättehungriga så det med middag ute på:
http://www.amazonstockholm.com/

       
Dottern åt pasta med fläskfile och vi tog File Mignon Black and White. Mycket kalorier men vi var värda det efter att gjort av med massor av kalorier på Ikea.
Eftersom det finns en person som blir extra suktad av mat så måste jag bara tala om vad vi äter och även fotografera maten - tvångsmässigt beteende?
Kvällen avslutades med ytteligare ett bra men läskigt avsnitt av Van Veeteren på tv 4. Till det blev det bara e

Mamma 70 år

Lördagen den 17 november fyllde mamma 70 år. Tänk när man blir så gammal - då har man hunnit få både barnbarn och barnbarnsbarn. Alltså inte jag utan min mamma. Vi var där och firade henne och åt alldeles för mycket gott. Det godaste var nog kalopsen och kålpuddingen - Mmmmmmmmmm. Det var inget fel på laxen och sillen heller. Mammas kanelbullar och en kopp kaffe fick plats i magen också. Sedan trodde jag att jag skulle orka äta massa godis men då sa magen: "Stopp nu är det fullt här" och jag lade tillbaka godiset???.
När vi åkte hem på kvällen så somnade jag som ett litet barn i bilen. Zzzzzzzzz!

Malous bokklubb

Eftersom jag har förmånen att arbeta skift så kan jag titta på tv ibland på dagarna. Ett program som jag längtar efter varje vecka är:

http://www.malousbokklubb.se/

Ni som känner mig vet att jag är ingen stor konsument av tv så då måste ni också förstå att detta program är något speciellt. Det handlar enbart om BÖCKER!!! Om min dotter är hemma på onsdagar ropar vi på varandra vid 10.00 och kryper ner i soffan och ligger där och njuter bägge två av alla boktips. Tänkte först att det var tantvarning när jag tyckte att Malous program var bra men när min dotter talade om för mig att även hon tittade på det kände jag mig inte längre som en tant.

Har ni inte möjlighet att titta på det när det sänds så gå in på TV 4:s hemsida och titta på programmet i efterhand.

LIZA MARKLUND - LIVSTID

"Livstid" är en fristående fortsättning på "Nobels testamente".

image16

http://www.lizamarklund.net/ 


I korthet handlar boken om en polis som hittas mördad och där man misstänker att frun har mördat honom. Samtidigt får man följa Annika Bengtzons kaotiska privatliv. Boken kanske inte är hennes bästa men väl värd att läsa. Jag har läst alla hennes böcker och ser redan fram emot hennes nästa bok.


 

Grrrrr.......

Idag strålade solen från en klarblå himmel och jag tog min kamera och gick till skogs. Jag hade tagit med mig nya nyuppladdade batterier till kameran så jag skulle kunna fota mycket. Efter en halvtimmes promenad tar jag upp kameran och skall börja fotografera...trodde jag...batterierna var slut. GRRRRR - vad arg jag blev och jag blev arg på min älskade eftersom allt som går galet är hans fel. Han hade inte laddat upp batterierna utan bara lagt dem bredvid laddaren. Sedan får jag väl skylla mig själv som inte kollade batterierna innan jag gick hemifrån. Slutsatsen blev att det blev inget fotograferande men ett inköp av mig på en ny batteriladdare med batterier. Nu kan jag inte skylla på någon annan än mig själv om jag har ouppladdade batterier.

Middag med svärfar: 

           

och sedan blev det kaffe och örfil - Mmmmmm vad gott!

image15

Bakat av -  www.finskahembageriet.se



En vanlig onsdag...

Då var ytterligare en middag avklarad denna veckan...

image11

Dukningen fick gå i höstfärger fast hösten är slut, alla löv har fallit och marken är lite vit. Det blev ugnsrostade grönsaker med marimerad stekt fläskfile och sallad. Till efterrätt blev det gräddvaniljglass med varma hallon, vispgrädde, maränger, kex och varm hemlagad chokladsås + en kopp kaffe. Alla var nöjda och belåtna och inte minst mätta. Nu får jag vila mig en stund innan farfar kommer på middag imorgon. Vi har hand om honom varannan dag nu under två veckor då svärmor är inlagd på sjukhus för minnesutredning. Nu när de egna barnen börja klara sig själva börjar föräldrar och svärföräldrar bli äldre och glömskare och man får börja oroa sig för dem istället.

SNÖ

Idag kom det snö för andra gången den här vintern...

image10

Solstolens tid är förbi för iår.

Har ni en slant över så köp Louise Hoffstens nya skiva - "Så speciell". Den rekommenderas för er alla som tycker om bra musik :-)
http://www.hoffsten.com/
Om inte annat så tycker jag att vi skall gynna de få kvinnliga artister som vi har i Sverige. Tycker du inte om hennes musik så köp skivan och ge bort den till någon.

Jag skämtade häromdagen om att vi kommer att ha hotellverksamhet här men just nu känns det som om vi har en restaurang här. I söndags var det farsdagsmiddag här...igår fick lillasyster bara lite rester till middag (du får ordentlig mat nästa gång du kommer)...ikväll var det svärfar som fick middag - kokt potatis med ansjoviskryddade sillfileer, gräddfil och kokt potatis + knäckebröd och mjölk. Dottern ringde ikväll och beställde middag med efterrätt till sig och pojkvännen till imorgon och på torsdag kommer svärfar på middag igen. Undrar om vi skall bjuda hem några på middag på fredag?

Fars dag

En kort sammanfattning av Fars Dag 2007 -



               


Sen och lång frukost...

Det var någon som påpekade att man blev hungrig av att titta min blogg så då fortsätter jag på det temat...

image5

Visst är det mysigt att bara sitta och njuta av frukosten och småprata med varandra utan att ha ett mål. I ärlighetens namn måste jag säga att vi har inte tid till dessa frukostar mer än på helgerna.

En god lunch en kall lördag



Min man och jag var i Södertälje och klockan närmade sig två och våra magar började kurra. Idag skall vi äta något gott sa vi till varandra och åkte runt lite och hamnade på  www.glashyttan.se/pages/entre.html.

image3

John åt: Oxfile med potatisterinne med sås och rödbetor - Mmm vad gott han tyckte att det var...

image4

Jag åt: Fjällröding med skaldjurssås och sparrispotatis - Allting bara smälte i munnen.

Observera de tjusiga gröna stråna på maten och inte minst det fina röda krullet överst.

Vi blev så mätta så det blev ingen efterrätt utan vi nöjde oss med kaffe och varsin hembakad chokladpralin till. Det var också gudomligt gott. Mätta och belåtna satte vi oss i bilen och åkte hem.

Har ni vägarna förbi Södertälje så rekommenderar vi att gå hit och äta. Glashyttans värdshus kommer också att ha ett helt underbart julbord som vi också har ätit här en gång.

STIEG LARSSON



image1


Jag har läst alla tre böckerna av Stieg Larsson nu under hösten. Innan jag läst böckerna tyckte att det lät väldigt överreklamerat när folk pratade om dem. Men jag håller med alla andra - alla tre böckerna är jättebra. De är inte bara riktigt bra deckare utan man kommer in i romanfigurernas själ också. Människorna är inga kalla hårda poliser och mördare/tjuvar utan vanliga människor med hjärta och hjärna. I alla tre böckerna händer det saker som man inte kan tänka sig att det skall hända, handlingen får oväntade vändningar i alla böckerna. Jag fällde några tårar till varje bok så de är verkligen skrivna med känsla. Sista boken försökte jag läsa jättesakta så att den aldrig skulle ta slut...

"Män som hatar kvinnor"
"Flickan som lekte med elden"
"Luftslottet som sprängdes"


Läs gärna om böckerna på:  http://www.stieglarsson.se/


Äntligen...

Jag har funderat länge om jag skall börja att skriva eller inte. Allt man skriver kan ju vem som helst läsa och det finns även kvar för all evighet. Detta betyder att jag måste tänka på vad jag skriver och det är inte alltid så lätt...

Bloggen kommer nog att handla mycket om mig själv och allt vad jag gör och tycker om livet i allmänhet.

Jag skall också skriva om litteratur för det ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag skulle nog nästan dö om jag inte fick läsa.

Ja, ni får väl se vad jag skriver om ni fortsätter att läsa min blogg.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0